New Detail

Liikenteen kasvavat käyttäjämäärät vaativat uusia ratkaisuja

26/02/2019

Suomi edelläkävijöiden joukossa sujuvan liikenteen järjestämisessä

26.2.2019 – Visan ja Stanford Universityn toteuttama The Future of Transportation: Mobility in the Age of the Megacity -tutkimus kartoitti julkisen liikenteen ja autoilun käyttöä 19 maassa.

Globaaliin tutkimukseen osallistui yli 19 000 vastaajaa 19 maasta. Tutkimuksessa kartoitettiin julkisen liikenteen ja kaupunkiautoilun trendejä ja haasteita väestönkasvun ja kaupungistumisen näkökulmasta.

YK:n arvion mukaan 68 % maailman väestöstä asuu kaupungeissa vuonna 2050. Yli 10 miljoonan asukkaan megakaupunkien määrän odotetaan kasvavan samassa ajassa 43:sta 51:een, ja yhä useampi kaupunki nousee miljoonaluokkaan. Liikenteen kehittämiseen on siis satsattava kaikkialla, mutta haasteet ovat hieman erityyppisiä eri puolilla maailmaa.

Pohjoismaissa tutkimus keskittyi Tukholmaan ja Göteborgiin, joista saadut vastaukset ovat sovellettavissa myös Suomeen, sillä liikenneratkaisut ovat Suomessa ja Ruotsissa hyvin samankaltaisia ja esimerkiksi matkojen maksaminen on pitkälle digitalisoitua.

- Lähimaksaminen tekee julkisen liikenteen matkustamisesta helpompaa ja mukavampaa matkustajille. Visa tekee tällä hetkellä yhteistyötä monen kaupungin kanssa laajentaakseen lähimaksujen käyttöönottoa Pohjoismaissa. Odotamme Turun olevan Suomen ensimmäinen lähimaksut busseissa hyväksyvä kaupunki. Kun yhä useampi matka koostuu monesta osasta – esimerkiksi auto-, bussi- ja pyörämatkasta – nousee helppo maksaminen entistäkin tärkeämpään asemaan tavallisen työmatkalaisen kannalta. Suomalaisen MaaS Globalin kehittämä Whim-sovellus on erinomainen esimerkki tällaisesta maailman mittakaavassa vielä harvinaisesta palvelusta. Tämäntyyppiset ratkaisut tulevat helpottamaan kuluttajien elämää ja kasvattamaan joukkoliikenteen suosiota, kertoo Henning Holtan, Visan Pohjoismaiden ja Baltian johtaja.

Tutkimuksen tulokset lyhyesti:

Matka-aika:

  • 46 % koki työmatkojensa keston pidentyneen viimeisten viiden vuoden aikana.
  • Puolet (52 %) kokee turhautumista käyttäessään julkista liikennettä.
  • Yksi kolmesta (37 %) arvelee matka-aikansa kasvavan seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Auton käyttö:

  • Oma auto on yhä tärkein liikenneväline sekä työ- ja koulumatkoihin (60 %) että vapaa-ajan matkustamiseen (61 %).
  • Vastaajien mukaan ikävintä ajamisessa on parkkipaikan etsiminen (64 %), riski saada sakko odotettua pidemmästä pysäköintiajasta (44 %) ja ylimääräisestä parkkiajasta maksaminen (42 %)
  • 42 % sukupolvi Z:n edustajista (18-25-vuotiaista) käyttää autoa matkoihin

Julkisen liikenteen käyttö:

  • Alle puolet käyttää julkista liikennettä työ- tai koulumatkoihin (44 %).
  • Liikenneväline valitaan pääosin kolmen valintakriteerin mukaan: kätevyys, luotettavuus ja ruuhkaisuus eli kanssamatkustajien määrä kulkuneuvossa.

Maksaminen:

  • Jos julkisen liikenteen maksaminen olisi helpompaa, kasvaisi sen käyttö keskimäärin 27 %.
  • Autoilijoista 47 % hyödyntäisi teknologioita, jotka kertovat edullisimman tankkauspisteen.
  • 35 % käyttäisi sovellusta, joka paikantaa käyttäjän tankkausaseman ja veloittaa polttoaineen sovelluksen kautta.

Visan toimintaehdotukset liikenteen parantamiseksi globaalisti

  • Kaupunkien tulisi sijoittaa tietoliikenneyhteyksiin. Kuluttajien vaatimat teknologiaratkaisut edellyttävät toimivaa “always on” -datainfrastruktuuria. Toimivan verkon avulla kaupunkilaiset ja turistit saisivat ajantasaista tietoa liikenteestä.
  • Saumattomien maksujärjestelmien luominen. Moniosaiset matkat sujuvat vaivattomasti, jos kaupungit, kaupunkisuunnittelijat, ajatushautomot, auto- ja teknologiayritykset sekä maksupalvelujen tarjoajat kuten Visa tekevät yhteistyötä. Yhä useamman matka koostuu kulkuneuvojen yhdistelmistä (esimerkiksi autolla juna-asemalle, junalla keskustaan ja kaupunkipyörällä toimistolle), jolloin sujuva matka vaatii yksinkertaista maksutapaa.
  • Henkilökohtainen tunnistautuminen osaksi maksujärjestelmiä. Kun yritykset ja kaupungit panostavat digitaalisiin maksutapoihin, pitää myös maksaja tunnistaa välittömästi. Digitaalinen tunnistautuminen on välttämätön osa turvallista ja saumatonta maksamista.
  • Kaikkien huomioiminen kaupallisissa järjestelmissä. Joukkoliikennettä käyttävät myös seniorit ja luottotietonsa menettäneet – matkustamisen täytyy olla mahdollista jokaiselle.
  • Strategisten yhteystyömallien kehittäminen. Yritykset voivat tarjota kaupungeille arvokasta näkemystä ja auttaa siten suunnittelussa. Kulutusta, liikkumista ja muuttuvia trendejä voi analysoida tekoälyn ja big datan avulla ja käyttää saatua tietoa toimivamman tulevaisuuden suunnitteluun.

Tiedotteen alkuperäinen englanninkielinen versio ohessa pdf-tiedostona