New Detail

Visan naisyrittäjille suunnatun She’s Next -apurahaohjelman hakuaika käynnistyi 1.10.2024

01/10/2024

Press Release Image

Helsinki, 1. lokakuuta. Maailman johtava digitaalisten maksujen tarjoaja Visa ilmoitti tänään She’s Next -apurahaohjelman paluusta kolmatta vuotta peräkkäin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhteistyössä naisyrittäjäverkosto Feminvestin ja avoimen innovaation kumppani Helven kanssa toteutettavan ohjelman tavoitteena on tukea naisyrittäjiä tarjoamalla heille rahoitusta ja resursseja yritystensä kasvattamiseen.

Naiset ovat edelleen huomattavan aliedustettuina yrittäjinä. Suomessa yrittäjiä on noin 300 000, joista naisia on noin kolmannes. Startup-rahoituksesta vain noin 6 % ohjautuu naisten perustamille yrityksille[1].

Visa toteutti hiljattain Pohjoismaissa ja Baltiassa kyselytutkimuksen[2], johon vastanneista naisista noin neljännes oli joskus elämänsä aikana perustanut oman yrityksen. Samalla vastanneista yli puolet unelmoi oman yrityksen perustamisesta jonain päivänä. Vastaukset korostavat naisten yrittäjyyttä rohkaisevien aloitteiden, kuten She’s Next -apurahaohjelman, tarvetta.

Kyselytutkimuksen keskeisimpiä havaintoja olivat:

  • Noin kolmannes yrittäjistä Suomessa on naisia.
  • Suomalaisista naisyrittäjistä 44 % kertoi motivaatiokseen ottaa työelämä omiin käsiin perustamalla oman yrityksen.
  • Suomessa naisyrittäjät perustavat yrityksen miesyrittäjiä useammin intohimosta ja saadakseen toteuttaa omia ideoitaan. Pohjoismaissa ja Baltiassa naiset arvostavat miehiä enemmän myös yrittäjyyden mahdollistamaa henkilökohtaista kehittymistä ja oppimista.
  • Naisyrittäjät pitävät yrittäjyyden mahdollistamaa tasapainoa yksityiselämän ja työelämän välillä erittäin tärkeänä miehiä useammin kaikissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Suomessa ero naisten (33 %) ja miesten (28 %) välillä on kuitenkin huomattavasti pienempi muihin maihin verrattuna.
  • Talouteen liittyvässä kysymyksessä naisyrittäjät ovat miehiin verrattuna turvallisuushakuisempia. Naisyrittäjät pitävät taloudellista turvaa tärkeänä miehiä useammin kaikilla markkinoilla.
  • Kyselyyn vastanneet naisyrittäjät arvioivat, että suurin haaste yrittäjäksi ryhtymisessä on alkurahoituksen saaminen ja yrityksen liiketoiminnan pitäminen kannattavana. Tasapainottelu yksityiselämän ja yrittäjyyden välillä askarruttaa vain noin joka kymmenennettä vastaajaa.

Ohjelman kautta kolme naisten omistamaa yritystä Suomessa saa kukin 10 000 euroa ja henkilökohtaista yritysvalmennusta vuoden ajan. Tämän vuoden ohjelma perustuu kahden edellisen vuoden menestykseen, jolloin yhteensä 36 naisjohtoista yritystä Pohjoismaissa ja Baltiassa sai apurahoja ja valmennustukea. Lisäksi tämän vuoden ohjelmassa kutsutaan uudet ja aiempien vuosien She’s Next -apurahan saajat alumniverkostoon Feminvest EXPAND -ohjelman kautta.

”Vaikka naisyrittäjiä on reilu kolmannes kaikista yrittäjistä Suomessa, vain murto-osa startup-vaiheen rahoituksesta ohjautuu naisten perustamille yrityksille. Tutkimuksen mukaan naiset haaveilevat miehiä useammin oman yrityksen perustamisesta, mutta haave yrittäjyydestä ei realisoidu yhtä usein kuin miehillä. She’s Next -apurahaohjelman avulla haluamme kannustaa yrittäjyyttä ja osaltamme tukea rohkean valinnan tehneitä naisyrittäjiä”, sanoo Juha Sillanpää, Suomen ja Baltian maajohtaja.

She’s Next -apurahaohjelmaan voivat hakea yritykset, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:

  • Rekisteröity Suomessa
  • Toiminut vähintään vuoden ajan
  • Yritys voi toimia fyysisessä liiketilassa tai täysin verkossa
  • Vähintään 51 % naisten omistuksessa

She’s Next -apurahaohjelman hakuaika alkaa 1. lokakuuta ja päättyy 31. lokakuuta. Lisätietoa ja hakuohjeet löytyvät osoitteesta https://www.visa.fi/run-your-business/shes-next.html.

Visa on myöntänyt vuodesta 2020 lähtien yli 3,83 miljoonaa dollaria naisyrittäjille She’s Next -apurahaohjelman kautta maailmanlaajuisesti. Viime vuonna Niimaar Circular Design, Mö Foods sekä Keloa saivat Suomessa Visan She’s Next -apurahan.


[2] Visan tilaamaan ja Kantarin toteuttamaan verkkokyselyyn osallistui 1 000 vastaajaa seitsemästä maasta. Tutkimus toteutettiin Latviassa, Liettuassa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa ja Virossa elo-syyskuussa 2024.